tirsdag den 15. november 2016

I uge 46 har jeg/vi været på HF & VUC.


Den første dag havde vi intro omkring uddannelsen, derefter havde vi drama, samfundsfag, kemi og dansk til sidst.
Anden dagen havde vi kun 2 fag, mediefag og engelsk og til sidst en evaluering om hvordan det havde været at gå der i de to dage.
Vi havde et emne, som var fremtiden, hvordan man ville se ud, teknologien og hvordan samfundet ville komme til at se ud.

  • Hvilke studieretninger er I præsenteret for?
For deres fag og fagpakker. De har ikke som sådan nogen studieretninger. De obligatoriske fag er dansk A, matematik C og så har de en Kultur- og samfundsfagsgruppe, historie B, religion C og samfundsfag C. Naturvidenskabelig faggruppe, biologi C, kemi C og geografi C. Et kreativ valgfag, enten musik, design, drama, billedkunst,, mediafag eller idræt. Man kan kun vælge et at disse kreative fag.
Der ville også være 8 forskellige fagpakker, som man skal vælge ( kun en fagpakke ud af de 8 )
HF care ( biologi B + psykologi C ), HF force ( idræt B + psykologi C ), HF science ( matematik B + fysik C ) , HF business ( matematik C + erhvervsøkonomi C ), HF global ( kulturfag C + spansk B / fransk B eller tysk B ), HF digital ( mediefag B + informatik C ), HF uni ( engelsk A + matematik B + samfundsfag B + tysk C / fysik C ). HF uni fagpakke ville tage 2 1/2 år i forhold til 2 år, hvis man ikke tager uni fagpakken.
Fagpakkerne ville komme ind til næste år ( 2017 sommer ) pga den nye gymnasie reform, hvor der er sker nye ændringer. Der ville være nogle projekter og praktik under uddannelsen.
Man ville ikke få standpunktskarakterer under uddannelsen , men så skal man til eksamen i alle fag.
Uddannelsen være 4 semester = 2 år.
  • Hvad giver uddannelsen adgang til og hvad kan jeg blive?
Uddannelsen giver adgang til alle videregående uddannelser, også hvis man gerne ville på universitetet, med uni fagpakken.
Uddannelsen er en almen og profession rettet gymnasium. Den være kun 2 år ( 2 1/2 år med uni fagpakke ) hvorefter en anden gymnasial uddannelse ville tage 3 år.
Den nye reform har givet adgang til at dem fra 9 klasse kan komme direkte ind, end at skulle tage en 10 klasse.
  • Hvordan virker studiemiljøet (aktiviteter, fester, lektielæsning... m.fl.)
Studiemiljøet virker til at være rigtig godt også selvom at der er forskellige aldersgruppe, pga. folk der har taget en erhvervsuddannelse, men som ville gerne have en gymnasial uddannelse. men de har et godt sammenhold og de laver masser forskellige ting i klasserne, som F.eks. ude af huset, foredrag og have undervisning p en anden måde.  De laver også en masse arrangementer, som fester og fredags cafeer, Ture i ind- og udland.
De har også noget som kaldes studiestøtte, som hjælper med at blive klar til eksamen og fagene.
  • Hvad har overrasket dig ved denne uddannelse?
Uddannelsen har ikke helt overrasket mig meget, da jeg fik noget viden oppe på uddannelsen messen. Men det der undrede mig at man kunne komme ind på alle videregående uddannelser. Og at de har praktik under uddannelsen, det troede jeg ikke at man kunne på en HF uddannelse.
  • Vil det give mening at gå her, og hvorfor/hvorfor ikke?
Tror det ville give mening får mig at gå der. Det lyd til at være en god skole også selvom at der er forskellige aldres grupper. Også at jeg kan komme ind til det jeg gerne ville efter.
Det der tiltalte mig mest er at man har de fag man skal bruge, i steden for at have ekstra fag, som man nok ikke ville bruge til det man gerne ville efter.

tirsdag den 8. november 2016

I uge 45 har jeg/vi været på Statsskole, STX

Vi skulle være der i to dage mandag og tirsdag. den allerførste time havde vi studievejledning, hvor vi skulle se skolen. Og i den samme time havde vi også religion. Hvor vi skulle se på de to myter om jordens skabelse.
Den næste time havde vi dansk, hvor vi skulle lave en kortprosa, med overskriften, Lyst. (som både kan betyde to ting.) Den sidste time på dagen, var også delt op i to. Drama og mediefag. I drama skulle vi lave et mini skuespil og i mediefag skulle vi se en kortfilm på et minut. For at få noget inspiration til at lave en selv, men bare hvor vi skulle tegne det. Hvor man bruger nær, super total osv.
Anden dagen på skolen skulle vi have samfundsfag i den første time. Vi skulle høre og lave små opgaver omkring direkte demokrati og indirekte demokrati.
Den næste time havde vi historie, som var omkring børnearbejde. Hvor vi også lave små opgave og se en lille kortfilm.
Den aller sidste time havde vi studievejledning, hvor vi skulle overværer en time, for at se hvad de kan lave i en time. Ellers hørte vi om skolen og hvad de har at tilbyde.

  • Hvilke studieretninger er I præsenteret for?
Vi fik ikke så meget at vide omkring hvilke studieretningerne. Kun lige kort omkring dem. Men de har 12 studieretninger, om naturvidenskabelige, samfundsfaglige, humaniske & sproglige og musikalske. Inden for disse hovedområder.

Man har 3 type fag obligatoriske-, studieretnings og valgfag
Man skal mindst have 2 fremmede sprog F.eks. engelsk og tysk. Med et begynder fag, skal man have det på A - niveau (3år).

For at komme ind på et gymnasium skal man have besået sine alle sine afgangsprøver fra 9 klasse eller 10 klasse. Og man skal være uddannelsesparat til at gå på et gymnasium.

A - niveau fag er det man har på 3 år.   Højest faglig
B - niveau fag er det man har på 2 år.
C - niveau fag er det man har på 1 år.   Lavest faglig
  • Hvad giver uddannelsen adgang til og hvad kan jeg blive?
Uddannelsen giver adgang til mange ting, men det er oplagt for dem, som gerne ville gå på et universitet eller på en lang videregåendeuddannelse. Det er en af disse uddannelser, som giver adgang til mest. Men det er for dem, som gerne ville tage en langvideregåendeuddannelse.
  • Hvordan virker studiemiljøet (aktiviteter, fester, lektielæsning... m.fl.)
Studiemiljøet er rigtig god. Alle snakker med hinanden og har ellers hørt godt om det. De har ca. 4 til 5 fester om året. Den første fest er for 'putterne', som de kalder 1.g'erne.
I kantinen er sidder alle og spiser eller snakker med hinanden. 1.g'erne sidder i den ende side af lokalet, 2.g'erne sidder i midten og 3.g'erne sidder i det modsatte lokale for 1.g'erne. Men alle snakker med hinanden og det virker godt at være der.
  • Hvad har overrasket dig ved denne uddannelse?
Uddannelsen har ikke overrasket mig, fordi jeg ved en masse om det. Da jeg gerne ville have gået der, men det var ikke lige mig, så ville heller tage noget andet.
  • Vil det give mening at gå her, og hvorfor/hvorfor ikke?
Tror ikke det ville give mening for mig at gå her. Synes ikke det passede mig. Da jeg har været her før, så men er ikke helt sikker om jeg ville gå her, men det lyder som en god skole.

tirsdag den 1. november 2016

I uge 44 har jeg/vi været ude på EUX-Landmand

Da vi startede blev vi introduceret i EUX uddannelsen. Hvad man kan lave og hvad man lære. Da vi har været igennem det, skulle vi have biologi rasten af dagen. Vi skulle se og suterer forskellige korn. Hvad et frøspir skal have, for at kunne spirer. Hvad er forskellen mellem okø eller konvention mælk. Hvad de indholder og prisen forskellen.
Til sidst skulle vi have en rundvisning på skolen. Se traktor, køer og heste. Efter vi have set det skulle vi have en evaluering om uddannelsen.

  • Hvilke studieretninger er I præsenteret for?
Man kan tage to retninger på uddannelsen, den med planter eller husdyr. Man tager også uddannelsen på HTX, hvor man har de gymnasiale fag.På grundforløb 1 ( 2x20 uger ) har man 3 gymnasiale fag, som dansk C, engelsk C og samfundsfag C. Grundforløb 1 er for dem som direkte efter 9 eller 10 klasse.
Efter dette grundforløb skal man til en uddannelsesaftale, om hvilket hovedforløb, man ville og/eller sin praktikplads. Men efter grundforløbet skal man i praktik i 13 - 14 mdr. For at kunne se det på marken og stalden ( kommer an på hvilken retning, man vælger ). Også for at se det hele, hvad der forgår, F.eks. på marken, man skal se sår og høstningen.
På grundforløb 2 / hovedforløb 1, skal man have af gymnasiale fag, biologi C, matematik c og kemi C.  Og nogle andre fag eller højre niveau på landbrugsskolen har.
  • Hvad giver uddannelsen adgang til og hvad kan jeg blive?
Uddannelsen giver adgang til arbejde, som landmand eller videre gå sig, som F.eks. dyrelæge, sælger sig af landbrug grunde eller noget andet, hvor man kan bruge ungdomsuddannelsen.
Nogen vælger at uddannelse sig, som landmand, fordi deres forældre er landmænd eller ville gerne bo på en gård.
  • Hvordan virker studiemiljøet (aktiviteter, fester, lektielæsning... m.fl.)
Studiemiljøet virker rigtig godt, læreren sagde at de havde en vollyball turnering, mod elever og lærer. De har også deres egen bar, hvor de holder noget en gang imellem.
Så studiemiljøet virker rigtig, da lærer og elever laver noget sammen. Eleverne ( næsten alle ) sover ude på skolen, og har et værelse, som de deler med en anden.
  • Hvad har overrasket dig ved denne uddannelse?
Der er ikke noget, som sådan der har overrasket mig, men havde troet at der var nogle flere som går på skolen.
Vidste ikke at eleverne sov derude på skolen. Dette overrasket mig da jeg hørte det, at en ungdomsuddanne havde værelser til at eleverne kunne sover og bo der. Dette havde jeg ikke troet om en uddannelse kunne tilbyde.
  • Vil det give mening at gå her, og hvorfor/hvorfor ikke?
Nej, tænker ikke det er lige mig. Synes ikke det var noget for mig. Skulle køre i traktor, fodre heste og køer. Der er ikke noget for mig. Ikke til det jeg gerne ville arbejde med, det en hel anden vej, jeg gerne ville tage.
Men den ville være god, til dem som gerne ville arbejde med dyr, marker eller noget andet, som er inden for denne uddannelse.
I uge 44 har jeg/vi været ude ved Learnmark Tech

I den første time på dagen, blev vi introduceret i EUX uddannelsen. Vi skulle se to små kortfilm om stedet og hvordan det er at gå her. Vi fik at vide hvor lang tid det tager at gå her, 4 år 2 mdr. i steden at tage en HTX ved siden af og efter en tømre uddannelse, som ville tage 7 år hver for sig.
Vi fik også at vide hvad niveauet er, for et C niveau tager 6 måneder, end hvis man tager et gymnasial udd. har man et år til at kunne lære et C niveau.
Da vi havde set det, skulle vi have til matematik og om de 'magiske tal', som bruges i trekanter.
Efter pausen fik vi at vide hvad og hvordan man bygger et spær. Efter det skulle vi så bygge der, efter de mål vi skulle bygge efter.
Til sidst skulle vi have en evaluering om hvad vi synes hvordan uddannelsen er.

  • Hvilke studieretninger er I præsenteret for?
Uddannelsen tager 4 år og 2 mdr. hvis gerne ville uddanne sig, som EUX- tømre, murer, struktør og brolægger. Hvor man tager en HTX sammen med tømre uddannelsen, man har de samme fag, for både tømre og HTX.
Uddannelsen tager 5 år, hvis man gerne ville uddanne sig, som EUX- smed og industriteknikker.
Når man er i uddannelsen veksler man mellem skole og praktik. Hvor man også ville løn under uddannelse pga. man har en mester man arbejder. Ude i praktik.
Man har fagene på 3 forskellige niveauer A, B og C. Hvor A er det højeste niveau og C er det laveste. Man har 6 måneder til at lære et niveau. Og derefter ville det blive svære.
Der er forskellige retninger, man kan uddanne sig som, tømre, mure, smed osv. Der ville komme en ny uddannelse næste år ude ved Learnmark  Tech, Horsens, som er stenhygger.
  • Hvad giver uddannelsen adgang til og hvad kan jeg blive?
Uddannelsen giver adgang til arbejde efter uddannelsen eller videregående, som arkitekt eller noget andet.
Mange vælger EUX, fordi de ville få lidt mere viden omkring uddannelse, da man kan bruge de gymnasiale fag til uddannelsen i det praktiske.
  • Hvordan virker studiemiljøet (aktiviteter, fester, lektielæsning... m.fl.
Fællesskabet virker godt, de har en stor kantine, hvor mange af dem spiser. Alle snakker sammen og lærerne spiser også sammen med dem.
Så de virker til at have et godt fællesskab på uddannelsen. Fik ikke så meget om studiemiljøet, derfor kan jeg ikke skrive så meget om det. Men de virker til at have det godt ude på skolen.
  • Hvad har overrasket dig ved denne uddannelse?
Der ikke så meget der har overrasket mig over uddannelsen, da jeg har været har mange gange ude på skolen. Men jeg vidste ikke at de havde så mange forskellige uddannelser som F.eks. struktør eller brolægger. Og hvor svært det egentligt er når man selv skal bygge. Men er heller ikke så godt til at bygge, da det ikke interesser mig for at bygge og save.
  • Vil det give mening at gå her, og hvorfor/hvorfor ikke?
Nej, det ville ikke da jeg gerne ville arbejde mere med det boglige end det praktiske og ikke ville arbejde som tømrer, da jeg ikke er så meget for det. At save, hamre og borer er ikke mig. Det er kun mere få mænd og drenge, at arbejde med dette fag.